Cardano wallet

$0,26

Als je na een tijdje aardig wat Cardano verzameld hebt, wil je het natuurlijk wel ergens veilig opbergen. Net zoals je je contant geld in een portemonnee bewaart en niet los in je broekzak, heb je voor je Cardano een goede, veilige portemonnee nodig. Dit wordt een Cardano wallet genoemd.

Deze Cardano wallet bewaart je private keys, de wachtwoorden die je toegang geven tot je Cardanoportfolio. Er wordt onder Cardano wallets onderscheidt gemaakt tussen hot- en coldwallets, hardware-, software-, en exchangewallets. In dit artikel gaan we het hebben over wat nu welk soort Cardano wallet precies is

Market cap

$9.189.643.819

24u volume

$158.489.275

Totale aanbod

45.000.000.000

24u prijsverandering

stijging van 4,71%

Waarom zijn Cardano wallets belangrijk?

Omdat in tegenstelling tot je echte portemonnee, waar hopelijk geld in zit, Cardano wallets technisch gezien eigenlijk niet je crypto bewaren.

Ze geven je enkel de toegang die je nodig hebt om aan je Cardano tokens te komen, die zich eigenlijk op de blockchain bevinden. Dit doen deze Cardano wallets door middel van zogenoemde private keys.

Deze private keys tonen het eigenaarschap aan van je Cardano tokens op de blockchain en als je deze kwijtraakt, kan je niet bij je Cardano. Eigenlijk had men het dus ook Cardano sleutelbos kunnen noemen in plaats van wallet.

Een veilige en betrouwbare Cardano wallet is uiterst belangrijk wanneer je van plan bent veel Cardano te gaan holden.

Wat kan je met een Cardano wallet?

Doorgaans kan je met iedere Cardano wallet hetzelfde. Zo kan je:

  • Al je Cardano managen vanaf een centrale plek
  • Cardano versturen en ontvangen naar wie dan ook ter wereld
  • Gebruik maken van dapps (decentralized finance apps)
  • Cardano uitgeven in webwinkels en op andere sites waar dit kan

Wat is de beste Cardano wallet?

Dit verschilt van persoon tot persoon. Het handigste is als je onze beste Cardano wallet vergelijkingen- en reviews leest, zodat je precies weet welke Cardano wallet voor jou het beste geschikt is.

Wel raden wij altijd aan gebruik te maken van zowel exchange Cardano wallets als ten minste één hardware Cardano wallet.

Cardano details

Market cap

$9.189.643.819

Hoogste koers ooit

$3,09

Hoogste koers dit jaar

Onbekend

Laagste koers dit jaar

Onbekend

24u verandering

$405.599.595

24u laagste

$0,25

24u hoogste

$0,26

24u volume

$158.489.275

Prijs & meer

Prijs 24 uur

stijging van 4,71%

Prijs 7 dagen

stijging van 6,64%

Prijs 30 dagen

stijging van 2,03%

Prijs 1 jaar

daling van 39,30%

Market cap ranking #

9

Market cap 24h

$405.599.595

Ciculerend aanbod

35.045.020.830

Totale aanbod

45.000.000.000

Hoe gebruik je een Cardano wallet?

Er zijn veel verschillende Cardano wallets. Zo zijn er simpele Cardano wallet apps, maar ook Cardano hardware wallets. Er zijn eigenlijk drie soorten Cardano wallets waar je uit kunt kiezen:

  • Papieren Cardano wallets: Dit zijn wallets waarvan de seedphrase is opgeschreven of uitgeprint op een stuk papier welke vervolgens is opgeborgen op een veilige plek. Dit is heel veilig, aangezien dit wachtwoord wat toegang geeft tot je Cardano in dit geval offline opgeslagen is, maar maakt het wel lastiger om je Cardano te gebruiken, aangezien je elke keer het papiertje moet zoeken als je Cardano wilt verkopen, verhandelen voor een andere crypto of van wallet verplaatsen.
  • Hardware wallets: Bij hardware wallets wordt de seedphrase opgeslagen op een soort USB-stick, welke vervolgens enkel door een computer, laptop of ander toestel met USB uitgang kan worden gebruikt om toegang tot de bijbehorende crypto te verkrijgen. Het idee hierachter is dat men zelf de seedphrase in eigen handen heeft en nog een soort 2FA bevestiging moet doen (signeren) met de hardware wallet bij iedere transactie.
  • Online wallets: bij dit type Cardano wallet wordt de private key opgeslagen in een app, browserextentie of andere software, doorgaans nog eens extra beschermd door een two-factor-authentication. Hoewel dit de meest gemakkelijke manier is om crypto te ontvangen, te versturen, te verkopen of te verhandelen, is dit ook de meest onveiligste manier.
 

Ieder type Cardano wallet heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo maak je het hackers en andere cybercriminelen erg moeilijk door je crypto op te slaan op een hardware wallet als een Ledger Nano X of Trezor Model T, maar kan je ook lastiger crypto kopen en verkopen. Hier komt bij dat je het apparaatje kan kwijtraken of dat hij stuk kan gaan.

Online Cardano wallets aangeboden door crypto exchanges als Binance, Bitvavo en Kraken stellen je in staat je crypto op hun online wallet te bewaren, zodat je deze gemakkelijk direct beschikbaar hebt om te verhandelen.

Hoewel je je Cardano binnen handbereik hebt en deze snel kunt verhandelen, is niets zo onveilig als je Cardano op een exchange wallet laten staan. In wezen is het bewaren van je Cardano op een exchange wallet net als geld bewaren op de bank: je hebt digitaal recht op geld, namelijk de balans die speciaal aan jou is toegewezen op het platform of bij het bedrijf, de exchange in kwestie in dit geval. Voor de rest heb je niets tastbaars zelf in je hand, als de exchange gehacked wordt of failliet gaat, ben je dus alles kwijt.

Om deze raden wij aan enkel een bedrag aan Cardano te bewaren op een exchange wallet, waar je actief mee handelt. De rest van je Cardano holdings kan je veel beter op een hardware wallet opslaan, zodat je het zelf in handen hebt en zelf de verantwoordelijkheid over je Cardano draagt.

coinmerce

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

bitvavo

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

Veelgestelde vragen

Iedere exchange of hot wallet die met het internet is aangesloten, kan gehacked worden. Dit gebeurt doorgaans door malafide browserextenties, keyloggers en phishing sites. Wij raden aan om altijd een two-factor-authentication in te stellen voor al je exchange accounts- en wallets.
Dit maakt niet zo veel uit, zo lang je het bijgeleverde papiertje met je seedphrase maar niet kwijtraakt (recovery sheet). Als je namelijk een hardware wallet als een Ledger Nano X kwijt zou raken, kan je een nieuwe kopen en met dit papiertje deze nieuwe hardware wallet instellen alsof het de oude was. Al je Cardano verhuist automatisch mee en je bent niet je Cardano of toegang tot je Cardano kwijt.
Zolang je 100% zeker weet dat je een echte Cardano wallet app gebruikt wel. Er zijn veel neppe Cardano wallets in zowel de Google Play als Apple Appstore aanwezig, opdat je deze downloadt en je private key invult, zodat hackers er hiermee vandoor kunnen gaan. Voorzichtigheid is dus geboden wanneer je gebruik wilt maken van Cardano wallet apps.