Beste alternatief - €10.000 gratis handelskosten

MetaMask Wallet

Met de MetaMask wallet heb je als beginner of ervaren cryptogebruiker toegang tot decentralized apps en kan je gemakkelijk crypto kopen, versturen of swappen. 

Metamask is voor iedereen gemakkelijk in gebruik en binnen no-time geinstalleerd op zowel smartphones als dekstop PC’s. In onze metamask review lees je alles over deze crypto wallet.

Website

www.metamask.com

Kosten wallet

Gratis

Cloud opslag

Gratis

Cold wallet

Nee

Als je graag je cryptocurrencies in eigen beheer wilt hebben en niet op een exchange wilt laten staan, of omdat je bijvoorbeeld wilt gaan handelen in NFT’s op OpenSea, dan is MetaMask een zeer geschikte wallet om te gebruiken.

Voordelen

 • Gemakkelijke user interface
 • Eigen wallet en niet van een exchange
 • Beschikbaar als app en op desktop

Nadelen

 • Geen iDEAL als betalingsmethode om crypto te kopen
 • Extentie of app vraagt recht plakken/knippen aan te passen
 • Is wel een gehacked geweest in het verleden

Wat is metamask?

Het kan zijn dat je al eens van MetaMask gehoord hebt, aangezien het al bestaat sinds 2016. Echter is MetaMask sinds kort heel populair geworden omdat het de meest gangbare wallet is voor NFT trading, wat nu heel hot is.

MetaMask is een heel gemakkelijk te openen online wallet, waarmee je crypto kunt ontvangen en versturen zonder tussenkomst van een exchange, ook wel DeFi wallet genoemd. Het is dan ook een groot voordeel dat je de wallet in eigen beheer hebt, aangezien je zo niet alleen bespaart op transactiekosten, maar ook niet je gegevens hoeft te delen met exchanges of andere platformen waar je normaliter je cryptoportfolio zou kunnen bewaren.

MetaMask is beschikbaar als wallet app maar ook als browserextentie. Wel moeten we hier er gelijk bij zeggen dat MetaMask wel met een ietwat risicovolle pop up komt tijdens het installeren van de browserextentie:

metamask-toestemming-geven

Voornamelijk het gegevens aanpassen die je kopieert en plakt, kan zeer gevaarlijk zijn. Op deze manier worden namelijk dagelijks veel mensen van hun crypto’s beroofd, zelfs van crypto die zij vanaf een hardware wallet naar een exchange proberen te sturen.

Let er dus op dat als je de MetaMask browserextentie of app downloadt, je voortaan dubbel zo goed je ontvangstadressen en memotags controleert!

Overigens is MetaMask wel eens slachtoffer geweest van een , wat natuurlijk geen goed teken is. Daarnaast blijft MetaMask natuurlijk een online exchange wallet en geen cold storage offline wallet als een Ledger Nano S of een Trezor Model T device.

Wij raden dan ook altijd aan niet al je crypto op een exchange wallet te bewaren, maar slechts de crypto waar je actief in handelt. De rest van je cryptoportfolio kun je altijd het beste bewaren op een hardware wallet in eigen beheer.

Wat ook een nadeel is aan MetaMask is dat je er wel crypto kunt kopen, maar alleen met vrij onbekende betalingsmethoden als Wyre en Transak, waar wij in Nederland vrijwel nooit gebruik van maken. 

Mocht je dus je MetaMask wallet willen opwaarderen, kan je beter een andere site gebruiken als fiat-to-crypto gateway en dan naar MetaMask sturen. Zo zou je bijvoorbeeld crypto kunnen kopen op Bitvavo of Bitcoinmeester en vanuit daar (een deel) naar je MetaMask wallet sturen.

Hoe werkt MetaMask?

Als je MetaMask wilt gebruiken om crypto te ontvangen, te versturen of in te handelen, moet je natuurlijk wel eerst een MetaMask wallet hebben. Hoewel het misschien lastig klinkt, is het aanmaken van een wallet helemaal niet zo lastig. Een MetaMask account aanmaken leggen we je hier stapsgewijs uit.

 • Een MetaMask wallet aanmaken: Ga naar de MetaMask website en klik op de blauwe Download now knop.
metamask-wallet-aanmaken
 • Vervolgens krijg je een pop up te zien waar gevraagd wordt wat voor besturingssysteem je hebt en voor welke browser je de MetaMask browserextentie wilt installeren. Dit is enkel het geval op desktop PC’s en laptops. Als je op je smartphone naar de MetaMask website gaat zie je een Download app knop en wordt deze stap overgeslagen.

wallet-aanmaken-metamask
 • Als je op de Install knop geklikt hebt, zal je na het automatische installatieproces welke ongeveer 10 seconden duurt het volgende welkomstbericht krijgen, waar je op de blauwe Get Started knop klikt:
metamask-get-started
 • Vervolgens krijg je de mogelijkheid een wachtwoord te kiezen voor je MetaMask wallet. Deze dien je nogmaals te bevestigen, alsmede akkoord te gaan met de Gebruiksvoorwaarden van MetaMask. Wanneer je dit gedaan hebt klik je op de blauwe creëren knop.

wachtwoord-kiezen-metamask
 • Nu volgt eigenlijk de belangrijkste stap van het aanmaken van je MetaMask account, dus let goed op! Je krijgt nu namelijk je Secret Recovery Phrase. Dit zijn 12 willekeurige woorden in een willekeurige volgorde die je geheim dient te houden en ergens te bewaren waar alleen jij weet waar. Iedereen die je Secret Recovery Phrase weet kan inloggen op je MetaMask wallet.

  MetaMask zal je om deze reden dan ook vragen deze ergens zorgvuldig te bewaren. Als je dit gedaan hebt klik je op de blauwe volgende knop.

metamask-recovery-code
 • MetaMask zal nu controleren of je daadwerkelijk je Secret Recovery Phrase ergens hebt opgeslagen, want je moet nu je twaalf woorden in de juiste volgorde invullen om aan te tonen dat je je Secret Recovery Phrase nog weet. Om veiligheidsredenen hebben wij geen screenshot van onze 12 woorden, maar wel van het scherm wat volgt als je deze succesvol ingevuld hebt.

  Je krijgt dus nogmaals de tips je Secret Recovery Phrase goed te bewaren (op meerdere plekken), deze nooit met anderen te delen en ontzettend goed op te letten op Phishingpogingen; MetaMask zal nooit om je Secret Recovery phrase vragen.

metamask-seed-recovery

Als je deze stappen doorlopen hebt, kom je in de dashboard-omgeving van MetaMask waar vandaan je crypto kunt kopen, versturen en swappen.

Crypto kopen op Metamask

Op MetaMask kan je crypto kopen vanaf je bankrekening via Wyre of Transak. MetaMask naar bankrekening kan met beide betalingsmethoden om met fiatgeld als Euro’s, Dollars en Ponden crypto te kunnen kopen. Om dit te doen heb je wel bij een van die twee bedrijven een geverifieerd account nodig. 

Anderszijds zou je ook met Ethereum direct op je MetaMask crypto kunnen storten. MetaMask is een DeFi wallet die op ERC-20 tokens draait, dus je kan er geen Bitcoin naar toe sturen. Houd er ook rekening mee dat het versturen van Ethereum gepaard gaat met hoge transactiekosten, gas fees genaamd. Deze transactiekosten worden automatisch door MetaMask van je beschikbare balans afgehaald.

metamask-crypto-kopen

Crypto versturen en ontvangen

Via de blauwe Send knop kan je crypto versturen naar andere wallets. Op dit moment ondersteunt MetaMask alle op Ethereum gebaseerde coins en tokens. Dit wil zeggen alle ERC-20 en 721 crypto.

Om crypto te ontvangen klik je op het hoofdmenu rechtsboven en vervolgens op wallet. Hier zie je alle beschikbare tokens en de bijbehorende ontvangstadressen. Selecteer het ontvangstadres van de gewenste coin en vul dit in op de plek waar vandaan je crypto naar je MetaMask wallet wilt versturen of geef dit adres aan de gene die dit moet doen.

crypto-versturen-met-metamask

Crypto swappen

Vanuit je dashboard kan je met de MetaMask wallet ook crypto swappen voor andere crypto. Dit werkt een beetje hetzelfde als swapping services als Shapeshift en Changelly, waar je de ene crypto voor de andere ruilt. Wel betaal je uiteraard een kleine exchange fee voor deze dienst aan MetaMask.

crypto-swappen-metamask

NFT trading

Een van de voornaamste redenen om de MetaMask wallet te gebruiken is om NFT’s te traden. Om dit te doen ga je naar het kopje ”collectibles”. Alle actuele NFT-data van je collectie worden van OpenSea gehaald, dus je dient je contractadres te koppelen met OpenSea voordat je in staat zal zijn je NFT collectie te zien. Ook zie je je actuele NFT collectie en waarde niet op desktop PC’s en slechts enkel op smartphones. MetaMask is nog bezig deze functie ook voor desktopgebruikers beschikbaar te maken.

Is MetaMask veilig?

De MetaMask wallet is in wezen een hot wallet. Dit betekent dat het geen exchange wallet is zoals je deze misschien kent van handelsplatformen als Binance of Kraken, maar eerder een online wallet die je in eigen beheer hebt. Wel is het nog steeds geen cold wallet of hardware wallet, die je echt volledig zelf beheert. Niemand kan namelijk garanderen dat MetaMask niet stiekem alle Seed Recovery Phrases van haar gebruikers toch ergens bewaart. 

MetaMask is in een bepaalde zin dus veiliger dan een exchange wallet, maar niet zo veilig als een hardware wallet. Hier komt nog eens bij dat MetaMask in het verleden eens slachtoffer is geweest van een phishing aanval.

Niemand kan om deze reden dan ook uitsluiten dat MetaMask of jouw wallet op MetaMask in de toekomst niet gehacked zal worden.

Ons advies is dan ook MetaMask enkel als ‘’doorstuur wallet’’ te gebruiken voor DeFi transacties en niet al je crypto op de wallet te laten staan. Het is vele malen verstandiger een hardware wallet als de Ledger Nano S of Trezor Model T aan te schaffen om je crypto op op te slaan.

Conclusie

MetaMask is voornamelijk geschikt voor mensen die snel en zonder verificatie een crypto wallet nodig hebben. De user interface is heel eenvoudig te begrijpen, zodat ook beginnende cryptotraders er mee aan de slag kunnen. Ervaren cryptogebruikers zouden wellicht een MetaMask wallet kunnen overwegen als ‘’doorstuur wallet’’ voor DeFi transacties. 

Voor de rest is het geen fijne gedachte dat het feitelijk een browserextentie is, die toegang heeft tot dezelfde data als die je deelt met bijvoorbeeld Google. Met name het feit dat MetaMask dingen die je kopieert en plakt kan veranderen, is op zijn minst zorgelijk te noemen.

Als je namelijk crypto verstuurt, heb je vaak geen zin het hele walletadres in te gaan vullen en copy/paste je deze gewoon. Juist hier is waar het mis kan gaan, want MetaMask zou dus technisch gezien snel je geplakte adres kunnen veranderen. Jij gaat er als gebruiker vanuit dat er niets mis kan gaan doordat je het gewoon gekopieerd en geplakt hebt en klikt vervolgens argeloos op versturen of send.

Onze mening is dan ook dat er qua veiligheid betere alternatieve hot wallets zijn zoals bijvoorbeeld die van Coinbase of Kraken.

Andere crypto wallets

Binance

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

Bitvavo

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

Litebit

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

Ledger

Kosten: Ja

Soort wallet: Offline

Veelgestelde vragen

Als je deze foutmelding krijgt als je een NFT wilt verkopen, controleer dan of je de token hebt gekoppeld aan het juiste MetaMask account. Klik hiervoor in MetaMask op het icoontje van je account en selecteer het juiste gekoppelde account en walletadres.

Ja, je kunt altijd je crypto versturen naar eigen, externe wallets. Dit gebeurt op dezelfde wijze als bij andere crypto exchanges waar je op je profiel klikt, navigeert naar deposits/withdraws en via daar je crypto verstuurt naar andere wallet(s).

Dit kan niet omdat MetaMask enkel ERC20 en 721 tokens ondersteunt. Als je Bitcoin op MetaMask wilt opslaan, dien je WBTC naar je MetaMask wallet te sturen. WBTC is Wrapped Bitcoin en dit is een ERC-20 token die Bitcoin representeert op de Ethereum blockchain.

De MetaMask browserextentie van je PC of laptop verwijderen is een vrij eenvoudige handeling, toch zit het een beetje ‘’verstopt’’ op je toestel.

 • Je opent je browser en klikt rechtsboven op meer hulpprogramma’s.
 • Je navigeert naar extenties en klikt hierop
 • Je ziet nu alle actieve browserextenties.
 • Selecteer MetaMask en klik op de permanent verwijderen knop.

Hoewel je cryptocurrencies kunt opnemen van MetaMask, kan je geen fiatgeld direct van je MetaMask wallet opnemen. Om dit te doen moet je Ethereum sturen naar een crypto exchange als Binance, Huobi of Kraken, vervolgens de Ethereum traden voor Euro’s en dan de Euro’s van je Euro wallet op die exchange opnemen naar je gekoppelde bankrekening.