Beste alternatief - €10.000 gratis handelskosten

Ledger Wallet

Op de Ledger hardware wallets kunnen meer dan 1800 verschillende crypto’s worden opgeslagen zoals Bitcoin, Ethereum, XRP, DOGE en meer. 

De hardware wallets van Ledger zijn goed geschikt om je crypto op een veilige manier te bewaren in eigen beheer. Je kunt al een Ledger Nano S hardware wallet bestellen vanaf slechts €59.

Website

www.ledger.com

Kosten wallet

€ 59 - € 150

Cloud opslag

Nee

Cold wallet

Ja

Een van de veiligste manieren om je crypto te bewaren, is deze op te slaan op een cold storage hardware wallet als die van Ledger. Met de Ledger Live software verstuur en ontvang je digitale valuta zoals gebruikelijk en heb je de mogelijkheid deze naar je crypto Ledger hardware wallet te versturen om ze veilig op te slaan.

Voordelen

 • Je crypto volledig veilig en in eigen beheer offline bewaren
 • Mogelijkheid te verbinden met je smartphone
 • Apparaat en bijbehorende software makkelijk te begrijpen
 • Ondersteunt opslag van meer dan 1800 crypto’s

Nadelen

 • Geen touchscreen op Ledger Nano S
 • Batterijduur van 5 jaar op Ledger Nano X
 • Geen mogelijkheid voor bestelling via met iDEAL

Hoe werkt een Ledger wallet? Informatie

Ledger is een blockchainbedrijf dat is opgericht in 2014 in Frankrijk en inmiddels maken er meer dan een miljoen mensen gebruik van de hardware wallets van het bedrijf. Een van de belangrijkste zaken van het handelen in crypto is namelijk dat je je digitale valuta ergens zorgvuldig bewaart. 

En dit is exact waar Ledger in gespecialiseerd is; het ontwikkelen en lanceren van hardware wallets, USB-achtige aparaten waar je precies dit mee kunt doen. Met een hardware wallet van Ledger heb je namelijk je cryptoportfolio volledig in eigen beheer en kan je deze bewaren (of verstoppen) waar je maar wilt.

In totaal kun je zo’n 1800 verschillende crypto’s opslaan op een Ledger hardware wallet en heb je de mogelijkheid deze met je smartphone te verbinden om zo on-the-go te handelen in crypto.

Een Ledger wallet ziet er in eerste instantie uit als een USB-stick, maar dan met twee knoppen aan de bovenkant en een klein display-schermpje in het midden. Dit apparaatje steek je gewoon met de bijgeleverde USB-kabel in je PC of laptop en met de Ledger Live software beheer je dan de crypto die op de wallet staat.

Om de Ledger wallet met je smartphone te gebruiken heb je de apart verkochte OTG kit nodig of een eigen USB-C kabel.

De nieuwe Ledger Nano X is voorzien van een touchscreen in plaats van de twee knoppen en heeft een ingebouwde Bluetooth-functie en batterij die tot vijf jaar meegaat. Bij de Ledger Nano X heb je alleen een kabeltje nodig als de batterij leeg is.

Je kunt een of meerdere Ledger hardware wallets bestellen op de Ledger website en afrekenen met crypto, PayPal of via een creditcardbetaling van MasterCard of Visa. Helaas kan je geen producten afrekenen in de webshop van Ledger met iDEAL.

ledger-wallet

Ledger account aanmaken

Speciaal voor beginnende hardware wallet gebruikers hebben wij de complete handleiding voor beginners geschreven. Als je dus van plan bent een Ledger Nano wallet te bestellen of dit misschien al gedaan hebt, zijn dit de eenvoudige stappen die je dient te nemen om alles goed en veilig in te stellen:

 • Installeer de Ledger Live software van de Ledger website en installeer deze. Vervolgens zal je het volgende scherm te zien krijgen, waar je op de blauwe Get started knop klikt.
ledger-live-software
 • Vervolgens zal je gevraagd worden de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Ledger door te nemen. Als je dit gedaan hebt bevestig je dit door het vinkje te klikken en vervolgens op de blauwe Enter Ledger app knop te drukken.
ledger-app-gebruiken
 • Nu krijg je een melding te zien waar je dient te kiezen wat voor soort Ledger hardware wallet je hebt. In deze handleiding gaan we er voor het gemak even vanuit dat dit een Ledger Nano X is.

ledger-wallet-kiezen
 • Als het de eerste keer is dat je je Ledger hardware wallet gebruikt, klik je op de Set up new Nano afbeelding. Zo niet, dan klik je op de Connect your Nano afbeelding.

ledger-wallet-gebruiken
 • Er zullen nu wat meldingen één voor één verschijnen met hoe de Ledger Nano hardware wallet precies werkt. Je klikt simpelweg gewoon steeds op het pijltje naar rechts onder de afbeelding.
ledger-nano-instellen
 • Nu je exact weet hoe de Ledger Nano hardware wallet werkt, ben je klaar om hem in te gaan stellen. Je ziet de melding Let’s set up your Nano en klikt op de blauwe Let’s do this knop.

ledger-private-key
 • Je zult nu een melding krijgen dat het het beste is als je even een halfuur van je tijd neemt, een pen pakt en dat je er zeker van bent dat je alleen bent in een rustige en veilige omgeving.

ledger-wallet-instellen
 • Je verbindt nu je Nano wallet met je computer met de bijgeleverde USB-kabel. Vervolgens dien je een paar instructies op het schermpje van de wallet te volgen, zodat je weet hoe je met het apparaat moet omgaan. Als laatste klik je op Set up as new device en is de wallet bijna klaar voor gebruik.

ledger-nano-instellen
 • Nu zal je namelijk eerst nog gevraagd worden een persoonlijke PIN-code in te stellen om de wallet te kunnen ontgrendelen in de toekomst. Kies een willekeurige PIN-code uit tussen de 4 en 8 cijfers lang die je goed kan onthouden. Klik vervolgens op het vinkje dat je begrijpt de PIN-code voor jezelf te moeten houden.

ledger-pincode-instellen
 • Je stelt je PIN-code in door de knoppen op je hardware wallet te gebruiken als omhoog en omlaag knoppen. Door allebei de knoppen tegelijk in te drukken bevestig je een getal.

 • Nu je een PIN-code voor je Ledger Nano wallet gekozen hebt, is het tijd je recovery phrase in te stellen. Dit is een lijst van 24 woorden die dient als backup van je private keys. Je Nano wallet genereert een unieke recovery phrase waar Ledger geen kopie van krijgt.
ledger-recovery-phrase
 • In deze stap pak je de meegeleverde recovery sheet erbij en vul je de 24 woorden in de goede volgorde in op het blaadje. Als je hiermee klaar bent klik je op de blauwe next step knop.
ledger-recovery-sheet
 • Voor de zekerheid moet je nu nog een keer ieder woord bevestigen. Dit duurt misschien even, maar dit is voor de veiligheid van je crypto!
ledger-recovery-phrase-bevestigen
 • Nu is het tijd om je recovery phrase blaadje te verstoppen. Laat het dus niet zomaar naast je PC of waar je de Ledger wallet aan het instellen bent slingeren.
ledger-recovery-sheet-opbergen
 • Je bent nog niet helemaal klaar. Je moet namelijk nog even drie eenvoudige vragen beantwoorden om ervoor te zorgen dat je goed de werking van je nieuwe Ledger Nano hardware wallet begrijpt.

ledger-quiz
 • Als je tijdens de korte Ledger quiz de drie vragen goed beantwoord hebt, is er nog een laatste stap. Ledger gaat even controleren of je hardware wallet wel echt is. Om hen dit te laten controleren klik je gewoon op de Check my Nano knop.

ledger-echtheid-check
 • Als je al deze stappen doorlopen hebt, werkt je Ledger Nano hardware wallet en kom je in het dashboard terecht van je Nano. Hier zie je wat er in totaal aan crypto op de wallet staat en heb je de mogelijkheid crypto te versturen, ontvangen, uit te lenen of te handelen.

ledger-dashboard

Verschil tussen Nano S en Nano X

De verschillen zitten hem er voornamelijk in dat je de Nano X ook op iOS toestellen kunt gebruiken en de Nano S niet. Ook heeft de Nano X een touchscreen, welke ontbreekt bij de Nano S.

Daarnaast heeft de Nano X een ingebouwde Bluetooth-functie, die de Nano S niet heeft. Op de Nano X kunnen 100 apps tegelijkertijd worden geïnstalleerd en op de Nano S maar 6. Dit betekent dat je eigenlijk dus maar 6 verschillende coins op de Nano S kunt bewaren, wat Ledger je nergens echt duidelijk op de site vertelt. De prijs van een Nano S is €59 en een Nano X hardware wallet kost je het dubbele, namelijk €119.

Hoe veilig is de Ledger Nano Wallet?

De veiligheid van je crypto is waarschijnlijk de hele reden dat je een Ledger hardware wallet overweegt. Dit weet Ledger, en daarom zijn zij dan ook ontzettend open in wat zij precies bieden. In de Ledger Nano devices zit een ingebouwde Common Criteria EAL5+ Secure Element chip die normaal gesproken voor militaire doeleinden gebruikt wordt om data op op te slaan. 

Deze chip zorgt ervoor dat tijdens het bevestigen van een transactie met je hardware wallet, je private key op het apparaat blijft staan en geen seconde op het toestel komt waar je de Ledger in combinatie mee gebruikt.

Daarnaast maakt Ledger gebruik van een eigen besturingssysteem het Blockchain Open Ledger Operating System of BOLOS genoemd en de Franse National Agency for the Security of Information Systems (ANSSI) controleert Ledger jaarlijks om te kijken of de wallets nog goed genoeg beveiligd zijn.

Hoewel de hardware wallets van Ledger zelf dus uitermate veilig zijn, is Ledger’s marketing, waardoor alle informatie van haar gebruikers zoals namen, e-mailadressen en zelfs besteladressen op straat kwamen te liggen. Vervolgens werden diverse personen benaderd met phishing e-mails en kregen zij zelfs neppe Ledgers toegestuurd, opdat zij deze gingen gebruiken, zodat de hackers er met hun coins vandoor zouden kunnen gaan.

Conclusie

De beste manier om je crypto veilig op te slaan is zonder meer gebruikmaken van een hardware wallet. Ledger is het bekendste bedrijf dat hardware wallets fabriceert en maakt dan ook veilige devices van hoge kwaliteit. Eventuele alternatieven zijn een hardware wallet van Trezor of Keep Key. 

Voor een eenmalige investering van €59 of €119 is het het zeker waard niet meer je crypto onveilig op een exchange wallet te hoeven bewaren. Hoewel exchanges natuurlijk goed beschermd zijn tegen cybercriminaliteit, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat een exchange gehacked wordt. In dat geval zijn de gebruikers vaak al hun crypto kwijt.

Een hardware wallet biedt uitstekende bescherming tegen dit soort zaken. Wel dien je je hardware wallet natuurlijk ergens veilig te bewaren en niet zomaar rond te laten slingeren.

Andere crypto wallets

Binance

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

Bitvavo

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

Litebit

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

Trezor

Kosten: Ja

Soort wallet: Offline

Veelgestelde vragen

Nee, als je Ledger wallet nat is geworden moet je hem direct ontkoppelen, droogmaken en pas weer gebruiken als deze volledig is opgedroogd.

Nee, het is ten zeerste af te raden een hardware wallet van een ander persoon of in een winkel te kopen. Ledger meldt zelfs dat je goed het pakket moet inspecteren welke je van hen ontvangt, om te kijken of deze niet is opengemaakt.

Een Ledger koop je dus enkel op de officiële website van Ledger zelf en nooit van iemand anders of uit een winkel.

Hoewel dit door sommigen beweerd wordt, is dit niet het geval. Dit komt omdat zelfs als de Bluetooth-overdracht door een hacker opgepikt zou worden, deze nooit de private key van de Ledger af kan halen of in staat kan zijn een transactie te ondertekenen.

Geen reden tot paniek. Zolang je niet de bijgeleverde recovery sheet kwijt bent, is er niets aan de hand. Je kunt namelijk een nieuwe Ledger bestellen en deze gebruiken alsof het de oude Ledger is door de seed recovery woorden te gebruiken van de Ledger wallet die je kwijt bent.

Ja, je kan meerdere Ledger wallets gebruiken om backups van elkaar te maken of van andere wallets. Ook zou je een heel eigen multi-signature netwerk kunnen opzetten waarbij iedere transactie door meerdere Ledger wallets gesigneerd moet worden.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

10 euro gratis Crypto!

Stap in deze bullrun met 10 euro gratis tegoed, deze ontvang je na een succesvolle registratie bij de grootste exchange van Nederland.