De laatste jaren is beleggen in cryptocurrency ontzettend populair geworden. Dat heeft onder andere te maken met de pandemie en de daarop volgende economische crisis en de lage spaarrentes. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat huishoudens in Nederland steeds minder sparen.

Dat is niet zo vreemd, wanneer je weet dat je daar in ieder geval niet wát financieel voordeel uit kunt halen. Denk je erover na om ook te beginnen met investeren in de Bitcoin koers of een van de andere cryptomunten? In dit artikel geven we je enkele belangrijke beleggingstips voor beginners. 

Weet waarin je belegt en lees je goed in

Hoe aantrekkelijk het ook is om blind te investeren in iets wat de laatste jaren en op dit moment erg goed gaat, moet je dit toch niet zomaar doen. Om uiteindelijk het grootste rendement te halen uit crypto is het aan te raden om te weten waar je precies in investeert. Met achtergrondkennis en kennis van nu weet je immers beter hoe een bepaalde munt in elkaar zit.

Dat betekent dat je je moet verdiepen in bijvoorbeeld de Bitcoin koers voordat je er geld in gaat stoppen. Er is inmiddels ontzettend veel te lezen over investeren in cryptocurrency dat je bijna niet onvoorbereid aan de slag kunt gaan. Blijf het crypto nieuws altijd in de gaten houden om zo te weten wat je volgende stap gaat zijn om op basis daarvan weer (zoveel mogelijk) winst te kunnen behalen.

Zorg voor een diverse beleggingsportefeuille

Daarnaast moet je in je achterhoofd houden dat er naast de Bitcoin koers nog veel meer cryptomunten zijn waarin je kunt investeren. De Bitcoin is weliswaar de eerste cryptomunt ooit, maar in de jaren erna en nu nog steeds werden en worden er nieuwe coins ontwikkeld. Dat is maar goed ook, want daarmee kun jij zorgen voor een diverse beleggingsportefeuille.

Beleg je in meerdere soorten crypto in plaats van in één soort dan zijn je kansen beter gespreid. Investeer daarom bijvoorbeeld ook in de Ripple koers of de Ether van Ethereum. Mocht het een keer minder goed gaan op de Bitcoin koers en je daarvan een deel van je inleg voor nu kwijt zijn dan heb je altijd nog je inleg in andere cryptomunten en ben je dus niet meteen alles kwijt.

Investeren in cryptocurrency doe je op de lange termijn

Wanneer je meer informatie zoekt over investeren in cryptocurrency dan lees je waarschijnlijk overal wel meer over hoe volatiel crypto is. Dat houdt in dat de waarde op bijvoorbeeld de Ripple koers de ene dag bizar hoog ligt en de volgende dag ineens kan kelderen. Dat is iets waar je rekening mee moet houden; dit geldt namelijk voor alle digitale coins onder de noemer cryptocurrency.

Daarom moet je je cryptomunten zo lang mogelijk laten staan, oftewel: investeren voor op de lange termijn. Doe je dit op de korte termijn dan is de kans groter dat je je inleg kwijt bent dan wanneer je investeert en vervolgens niets verkoopt. De Bitcoin was in 2007 nog niets waard en heeft nu al een waarde van bijna 67.000 dollar aangetikt. Geduld is dus écht een schone zaak wanneer het om crypto gaat.

Beleggen in Bitcoin koers en andere koersen alleen met spaargeld

Besluit je om in crypto te stappen dan is het verstandig om dit alleen te doen met geld dat je eventueel voor nu kunt missen. We hadden het hierboven al over het beleggen op de langere termijn. Dat is, juist door die volatiliteit, enorm belangrijk om zo zo min mogelijk geld kwijt te zijn. Maar: omdat de koersen zo volatiel zijn kan het gebeuren dat je inleg plots minder is of bijna weg is. 

Heb je geld ingelegd dat je volgende maand nodig hebt om je huur of hypotheek te betalen dan is dat niet zo handig, omdat je je inleg dan niet meer zomaar terug kunt krijgen. Kort samengevat is het dus belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je niet meteen nodig hebt. Denk aan spaargeld, vakantiegeld of geld dat je gekregen hebt.

Investeren in cryptocurrency zonder (te veel) emoties

Tot slot moet je weten dat beleggen in cryptocurrency kan zorgen voor de nodige emoties. Wanneer je je inleg ineens ziet dalen, is het logisch dat je daar even bij moet slikken. Het is echter belangrijk dat je niet uit emotie gaat handelen en je inleg in bijvoorbeeld de Bitcoin koers of de Ripple koers gaat verkopen op het moment van dalen.

Op die manier en op dat punt weet je namelijk zeker dat je er niet zoveel voor terug kunt krijgen als dat je ervoor betaald hebt. Dat is hartstikke zonde van je geld. Probeer je emoties dus een beetje in bedwang te houden wanneer je naar de wisselende waarde op de Bitcoin koers en Ripple koers kijkt, zodat je daar uiteindelijk de vruchten van kunt plukken.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

10 euro gratis Crypto!

Stap in deze bullrun met 10 euro gratis tegoed, deze ontvang je na een succesvolle registratie bij de grootste exchange van Nederland.