Iedereen die ook maar ietwat bekend is met de cryptowereld, weet dat de prijsvorming van de meeste cryptomunten (met uitzondering van stable coins) enorm volatiel is. Sommige munten kunnen van de ene dag op de andere een enorme “boom” kennen, en hun prijs gaat dan ook steil de hoogte in … om een tijdje later dan weer volledig in elkaar te crashen. 

Dergelijke volatiliteit heeft zowel voor- als nadelen, want als belegger kan je door slim te investeren (en geluk te hebben) heel wat winst maken, maar het is zeker ook mogelijk om veel geld te verliezen.

Heb je je ooit afgevraagd waarom cryptocurrency zo volatiel is wat betreft de prijsvorming? Geen probleem, wij helpen je graag verder. Laten we even kijken naar de belangrijkste factoren die de prijzen van cryptocurrency kunnen beïnvloeden.

Vraag en aanbod

Hoewel de cryptomarkt in veel opzichten een radicaal andere vorm van investeren voorstelt in vergelijking met bijvoorbeeld goud, vastgoed of aandelen, kan je er nog steeds het oeroude concept van vraag en aanbod op toepassen. Dit is immers het onderliggende principe van vrijwel elke economie.

De prijs van een cryptomunt wordt dus deels bepaald door de verhouding van hoeveel mensen die munt willen kopen, ten opzichte van hoeveel stuks er van die munt beschikbaar zijn. Wanneer de vraag naar een cryptomunt toeneemt en het aanbod beperkt blijft (dit heet schaarste), zal de prijs waarschijnlijk stijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Bitcoin, dat een beperkte hoeveelheid heeft. 

Als het aanbod daarentegen de vraag overstijgt, kan de prijs dalen. Dit kan gebeuren na een piek bij zogenaamde “pump and dump” coins.

Een andere interessante cryptomunt die we in dit opzicht kunnen aanhalen is Cardano. Niet alleen zijn de prijsverwachtingen van Cardano positief, zoals Joren Verdoes van Bitcoin Magazine aangeeft, de munt heeft ook als voordeel dat het gebruikmaakt van een Proof-of-Stake-mechanisme. Hiermee kunnen eigenaars van Cardano passief geld verdienen, alleen maar omdat ze de munt bezitten. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de vraag alleen maar blijft toenemen.

Technologische ontwikkelingen

Cryptocurrency is aan de ene kant een beleggingsinstrument, omdat je winst kan maken door cryptomunten te kopen en ze aan een hogere prijs te verkopen, maar aan de andere kant mag je niet vergeten dat het eerst en vooral een technologische ontwikkeling is.

Cryptocurrency heeft de hele financiële wereld wakker geschud, door een nieuwe en revolutionaire manier van internationale, gedecentraliseerde, veilige, snelle en vooral anonieme transacties aan te bieden aan wie dan ook. Dit is een groot verschil met traditionele banksystemen, en dit heeft zeker een rol gespeeld in de populariteit en prijsontwikkeling van de eerste cryptomunten.

Verdere technologische ontwikkelingen zullen eveneens invloed hebben op hoe nieuwe cryptomunten het doen. Updates, upgrades en innovaties in blockchain-technologie kunnen het algemene nut van cryptomunten verhogen, met een verwachte prijsstijging als logisch gevolg. Wanneer een bepaalde cryptomunt zich onontbeerlijk maakt in een bepaalde sector (bijvoorbeeld Ethereum voor DeFi-apps), zal de inherente waarde natuurlijk naar boven gaan.

Regelgeving en overheidsbeleid

We kunnen er helaas niet omheen: wetgeving en het beleid van overheden spelen een aanzienlijke invloed op de prijzen van cryptomunten, zowel in positieve als negatieve zin. 

Cryptocurrency werd ontworpen om een gedecentraliseerd betaalmiddel te zijn, los van de traditionele systemen en dus ook weg van overheidsinmenging. Het beoogde een alternatieve manier van betalen te worden, als radicale tegenpool voor het verouderde, corrupte en inefficiënte bankensysteem.

Dit blijkt echter voorlopig niet meer dan een ideaal te zijn, want overheden leggen cryptocurrency aan banden en bepalen wat wel en wat niet kan en mag. Dit heeft natuurlijk ook een effect op de prijsvorming. 

Positieve regelgeving (zoals het goedkeuren van Bitcoin ETF’s door de SEC eerder dit jaar) kan algemene aanvaarding van cryptomunten bevorderen, wat goed is voor hun prijzen. Aan de andere kant kan negatieve regelgeving de prijzen doen dalen en het vertrouwen van institutionele beleggers schaden. Een voorbeeld hier is de ban op crypto in China, of de strenge regels die de Nederlandse en Belgische overheden aan crypto-exchanges opleggen.

Macro-economische factoren

Je kan stellen dat crypto z’n eigen ding doet, dat het een eigen ecosysteem heeft dat niet sterk beïnvloed wordt door de overkoepelende economie, en je hebt min of meer gelijk. Dit is ook waarom crypto zo populair is bij beleggers die een divers portfolio opstellen. 

Maar het blijft een feit dat grote macro-economische factoren zoals inflatie, rentetarieven, een pandemie, geopolitieke gebeurtenissen en economische recessies de prijzen van cryptomunten beïnvloeden. Wanneer het economische klimaat overheersend onzeker is, zullen investeerders sneller hun toevlucht zoeken in alternatieve beleggingsmiddelen, zoals cryptocurrency. Dit is uitstekend voor hun prijsontwikkeling.

Marktsentiment

Omdat cryptomunten virtueel zijn, hangt hun waarde in veel gevallen af van het marktsentiment. Dit wil zeggen dat factoren zoals het cryptonieuws, geruchten en trends op social media een grote rol spelen in hoe het publiek over een cryptomunt denkt, en hoe de prijs ervan zal evolueren.

Positieve nieuwsberichten, zoals over technologische doorbraken of nieuwe regelgeving in de cryptomarkt, kunnen het sentiment positief beïnvloeden, wat tot een stijging in de prijzen kan leiden. Negatieve nieuwsberichten daarentegen kunnen een averechts effect hebben, vooral op de grote massa van cryptobeleggers die niet heel veel over de sector weten.