Het zal je verbazen hoeveel scheldwoorden je eigenlijk echt kent. Daar kom je wel achter als je je private key bent vergeten. Weg is je toegang tot je cryptowallet! Dat wil je zeker voorkomen. Je private key bewaren kan relatief veilig op veel verschillende manieren. Want je key kwijtraken is, net als gehackt worden, toch wel het ergste wat er is. Hoe kun je je private key op een veilige manier opslaan?

Leer je private key uit je hoofd

Ja, het is een uitdaging, dat geven we toe. Maar het is zeker ook de meest slimme manier van een private key bewaren: uit je hoofd leren. Natuurlijk bestaat je key uit een reeks van cijfers en letters, maar als je een ezelsbruggetje bedenkt, kun je de key echt uit je hoofd leren. Neem er de tijd voor om het te leren. Het is net als vroeger topografie leren: oefenen, oefenen, oefenen.

In je hoofd is de key veilig. Niemand anders kan in jouw hoofd kijken. Toch is dit niet de enige methode die je zou moeten hanteren. Je vergeet wel eens wat, en niet zelden vergeet je zoiets belangrijk als een wachtwoord of een pincode. Daarom doe je er goed aan om deze methode te combineren met een andere methode.

Schrijf het tóch ergens op

Veel mensen denken dat je private key ergens opschrijven uit den boze is. Alsof je code dan op straat ligt. Dat is natuurlijk niet helemaal zo. Dat gebeurt pas als je het stuk papier ergens laat slingeren. Schrijf er een woord boven dat niets met crypto te maken heeft. Zet er een willekeurig woord boven. Dan bewaar je het stukje papier op een plek in huis, waar niemand zal kijken.

Als je een beetje paranoïde bent, kun je het papier bijvoorbeeld in een blik onder de grond bewaren. Als je iets minder paranoïde bent kun je het papier ook in je nachtkastje leggen. Niemand die het in z’n hoofd haalt om bij een ander de nachtkasjes door te spitten. Of diegene moet wel heel nieuwsgierig zijn…

Hardware gebruiken

Tegenwoordig zijn er ook hardware wallets te koop van Ledger en Trezor. Bijvoorbeeld een versleutelde USB-stick waar je je key op kunt opslaan. Of, nog analoog: een stukje papier. Dat is dan weer iets minder veilig dan een versleutelde stick. Je kunt ook gebruik maken van een sweep. Dat is een nieuwe transactie op een bestaand adres. In de sweep sla je de private key op. Doet je wallet het niet meer? Dan kun je de key alsnog importeren op een nieuwe wallet.

Zet je private key in de cloud

We horen de zogenaamde IT-experts al zuchten: ‘Je key in de cloud bewaren? Dat is vragen om ongelukken!’ Inderdaad, als je de cloud voorstelt als niets meer dan een groep computers die verbinding met elkaar hebben, en je veiligheid minimaliseert, is het niet veilig. Maar de cloud is tegenwoordig meer dan een groep computers. De cloud wordt tegenwoordig met de dag veiliger. Zo zijn er ook oplossingen die volop inzetten op encryptie.

Kijk naar een cloudoplossing met een goede versleuteling. Het beste is als je bij het inloggen bijvoorbeeld tweefactorauthenticatie moet gebruiken. Dan kan niemand inloggen, tenzij je de code van de tweefactorauthenticatie doorgeeft. Dat doe je natuurlijk niet. Deze vorm van beveiligen kun je vaak ook gebruiken op je telefoon, met een app. Of met een soort Random Reader: een fysiek apparaatje met een code erop.

In de cloud sla je dan je private key voor je cryptowallet op. Doe wel even onderzoek naar welk bedrijf er achter de cloudoplossing zit. Je wilt natuurlijk niet dat bedrijven die berucht zijn om hun privacybeleid er met jouw gegevens van doorgaan, of dat ze je gegevens doorgeven aan de overheid. Crypto is nu juist een goede manier om overheidsbemoeienis buiten de deur te houden.

Niet doen: je key op de computer bewaren

Je key in een kladblokdocument op de desktop zetten? Dat kun je beter niet doen. Je computer is altijd kwetsbaar voor hackers, als deze verbonden is met het internet. Al heb je nog tien virusscanners en 5 firewalls: hackers zullen een manier vinden om je kostbare data te stelen, met alle gevolgen van dien. Daarnaast kan een computer ook kapot. Crasht je schijf, of geeft de computer helemaal de geest, dan ben je je private key kwijt en is er geen manier om deze terug te halen. Je kunt dan dus niet meer bij je cryptowallet.

Ook een slecht idee: je key delen met een ander, omdat je denkt dat die ander te vertrouwen is. Daar komen meestal alleen maar problemen van, en dat wil je zeker voorkomen.

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis Crypto!

Stap in deze bullrun met 20 euro gratis tegoed, deze ontvang je na een succesvolle registratie bij de grootste exchange van Nederland.