FTX Wallet

De FTX crypto exchange heeft in november 2022 een faillissement aangevraagd en zijn niet langer actief als crypto exchange.

Handel 24/7 online in crypto derivaten, opties en futures van meer dan 200 digitale valuta met de FTX exchange wallet. 

FTX is goed geschikt voor ervaren cryptotraders die meer willen dan alleen crypto kopen en verkopen. Via FTX kan je met hefboom handelen in een breed scala aan cryptocurrencies, staken en futures-en optiescontracten aangaan.

Website

https://ftx.com/

Kosten wallet

Gratis

Cloud opslag

Gratis

Cold wallet

Nee

FTX is een crypto exchange waar je op een professionele manier kunt handelen in cryptocurrency derivaten, opties en futures.

Ook kan je gebruik maken van de beschikbare FTX exchange wallet om je crypto op te slaan, te ontvangen en te versturen.

Voordelen

  • Handelen in crypto met hoge hefboom
  • Opties, aandelen en futures trading mogelijk
  • Trading al mogelijk zonder uitgebreide verificatie
  • Geld verdienen met staking en uitlenen van coins mogelijk

Nadelen

  • Geen Nederlandstalig handelsplatform
  • Ingewikkelde user interface voor beginnende traders
  • Crypto kopen met iDEAL niet mogelijk

FTX exchange en wallet informatie

FTX is opgericht in 2019 door Alameda Research, een crypto trading bedrijf. FTX was destijds het eerste handelsplatform dat derivaten, opties en futures op crypto aanbood. In 2019 kreeg FTX financiële steun en hulp met het uitbreiden van haar infrastructuur van Binance. 

We moeten er gelijk bij vermelden dat FTX een crypto exchange is voor professionele crypto traders die aan de slag willen met margin trading. Dit is voor beginnende traders niet weggelegd door de hoge risico’s die het met zich meebrengt.

Gelukkig kan je op FTX al wel traden zonder uitgebreide verificatie. Slechts het bevestigen van je telefoonnummer en e-mailadres is voldoende om te beginnen met handelen. Daarnaast kan je een mooi passief inkomen opbouwen door je crypto te staken of uit te lenen aan andere traders (liquiditeit bieden).

Het handelsplatform zelf heeft veel weg van cTrader, wat net als MetaTrader 4 normaliter gebruikt wordt voor de handel in aandelen, obligaties, ETF’s, trackers en andere financiële producten. Dit kan vrij lastig overkomen voor beginnende traders, maar voor ervaren handelaren zal het ongetwijfeld vrij voor zich spreken.

Op FTX kan je na het verifiëren van je account crypto kopen met creditcards als Visa en MasterCard. Crypto kopen met iDEAL is helaas niet mogelijk op FTX. Als je toch crypto wilt traden op FTX, kan je overwegen crypto van andere wallets naar je FTX echange wallet te sturen of crypto met iDEAL te kopen op Bitvavo of Bitcoinmeester en dan naar je FTX echange wallet sturen.

FTX account aanmaken

Om te beginnen met handelen in digitale valuta op de FTX exchange, heb je natuurlijk een FTX exchange wallet en account nodig. In deze beginnersgids zullen we je stap voor stap uitleggen wat je moet doen om dit op te zetten.

  • Ga naar de FTX website en klik rechtsboven op de lichtblauwe Register knop.
ftx-account-aanmaken
  • Als je op deze knop geklikt hebt, zal er een pop up naar voren komen waarin gevraagd wordt je e-mailadres in te vullen, deze te bevestigen en een wachtwoord uit te kiezen wat uit minimaal 12 karakters bestaat met hoofdletters, kleine letters, getallen en speciale leestekens. Ook dien je akkoord te gaan met de algemene voorwaarden van FTX voordat je op de lightblauwe Signup knop klikt.
ftx-account-registreren
  • Vervolgens zal er een nieuw venster verschijnen waarin gevraagd wordt je identiteit te bevestigen. Dit is optioneel en zo ontgrendel je bepaalde functies van het FTX platform. Het hoeft dus niet, maar is aan te raden wel te doen. Als je een volledig geverifieerd FTX account wilt, is alles wat je hoeft te doen je persoonsgegevens invullen en een biometrische facial recognition procedure doorlopen. Dit alles duurt nog geen twee minuten en is zo gebeurd.
identiteitscontrole-ftx
Nu je FTX account en exchange wallet is aangemaakt, ben je klaar om het handelsplatform en de vele verschillende beschikbare functies te gaan ontdekken.

Exchange fees

Bij iedere crypto exchange betaal je transactiekosten op iedere trade die je doet. De kosten die FTX hiervoor bij je in rekening brengt zijn laag vergeleken met de meeste andere cryptocurrency exchanges. 

De exchange fees bij FTX zijn gebaseerd op volume, wat wilt zeggen: hoe meer je handelt, hoe minder je betaalt.

30 dagen handelsvolumeExchange fees (maker/taker)
$00,10% / 0,40%
Meer dan $100,0000,08% / 0,30%
Meer dan $500,0000,06% / 0,20%
Meer dan $1,000,0000,05% / 0,15%
Meer dan $5,000,0000,04% / 0,10%
Meer dan $10,000,0000,03% / 0,08%
Meer dan $15,000,0000,02% / 0,07%
Meer dan $30,000,0000,01% / 0,06%
Meer dan $50,000,0000,00% / 0,05%

Crypto en Aandelen trading

Op FTX kan je op professionele wijze in aandelen, opties, futures en crypto traden met een zeer hoge leverage of hefboom tot 101. Dit wil zeggen dat je 101 maal zo grote posities kunt openen als gebruikelijk, zolang je maar de benodigde margin op je exchange wallet hebt staan. Zo kun je flink profiteren van slechts een kleine koerswijziging.

NFT trading

Het is mogelijk via FTX NFT’s te maken, kopen en verkopen. Om dit te doen klik je linksboven in het hoofdmenu op NFT’s om de verschillende beschikbare NFT’s te bekijken. Als je zelf NFT’s wilt minten, dien je naar de Amerikaanse FTX website te gaan om daar je NFT te uploaden.

ftx-nft-trading

Staking

Op FTX kan je geld verdienen met het staken van crypto. Op dit moment kan je alleen FTT tokens staken. FTT tokens zijn de native tokens van het FTX handelsplatform, een beetje vergelijkbaar met de BNB-token van Binance. 

Door FTT te bezitten bespaar je op de exchange fees of transactiekosten van FTX. Deze FTT tokens kan je dus staken en hiervoor betaald krijgen in de vorm van een rente in FTT tokens of airdrop tokens. Staken wilt zeggen dat je je crypto voor een bepaalde tijd ‘’op slot’’ zet en deze dus tijdelijk niet kunt opnemen of traden.

ftx-staking

Hoe veilig is FTX?

FTX is een van ’s werelds grootste en populairste cryptocurrncy exchanges. Ook heeft het bedrijf licenties om brokerdiensten als CFD-en opties trading aan te bieden aan particuliere beleggers. Echter wilt dit niet garanderen dat de website van FTX nooit gehacked kan worden en/of dat je crypto er 100% veilig is. 

In principe is je FTX exchange wallet namelijk een zogenaamde hot wallet; hij staat online en is in het beheer van FTX en niet van jouwzelf. Je hebt namelijk niet de private key van de wallets die je ziet onder je profiel’s deposit/withdraw adressen.

Het is altijd aan te raden niet al je crypto op dergelijke exchange wallet te laten staan, maar slechts de crypto die je actief verhandelt. De rest van je digitale valuta kun je het beste opslaan op een offline hardware wallet als een Ledger Nano wallet of een Trezor Model T device.

Conclusie

FTX is voornamelijk geschikt voor ervaren beleggers die willen traden met margin op zowel opties, futures, crypto en aandelen. Voor beginnende traders kan het handig zijn alles te kunnen verhandelen vanaf slecht een enkel handelsplatform. Je kunt bij alternatieve crypto exchanges als Binance of Kraken bijvoorbeeld niet handelen in crypto en aandelen vanaf hetzelfde platform.

Daarnaast zijn de trading fees of transactiekosten op FTX aanzienlijk lager dan bij de meeste exchanges. Zo kan je exchange fees van tussen de 0,10% en 0,40% verwachten, afhankelijk van de crypto of andere activa die je wilt verhandelen.

Andere crypto wallets

Binance

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

Bitvavo

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

Litebit

Kosten: Gratis

Soort wallet: Online

Ledger

Kosten: Ja

Soort wallet: Offline

Veelgestelde vragen

Nee, FTX is nog nooit gehacked. Wel kunnen wij niet garanderen dat dit in de toekomst nooit zal gebeuren. Bewaar om deze reden enkel de crypto op FTX die je wilt traden en niet je gehele portfolio.

Ja, je kunt altijd je crypto versturen naar eigen, externe wallets. Dit gebeurt op dezelfde wijze als bij andere crypto exchanges waar je op je profiel klikt, navigeert naar deposits/withdraws en via daar je crypto verstuurt naar andere wallet(s).

Ja, je kunt je crypto traden voor Euro’s en deze opnemen via een traditionele SEPA bankoverschrijving met FTX. Initieel kan je tot €2,000 opnemen. Als je je account volledig geverifieerd hebt wordt deze opnamelimiet verhoogd naar €300,000.

Dit zijn hefboomproducten waarin je kunt handelen met leverage. Deze hefboom is 3:1, wat wilt zeggen dat een 1% stijging in de prijs van een crypto, je Bear of Bull token met 3% in waarde stijgt. Op deze manier kan je dus van een kleine koerswijziging al profiteren (maar ook sneller meer verliezen).

PERP staat voor perpetual en volgt de prijsbewegingen van een aantal crypto’s tegelijk. Je kan het zien als een (aandelen) indexfonds, maar dan over diverse crypto’s. Door te investeren in PERP’s volg je dus de koersen van meerdere crypto’s tegelijk en verspreid je je risico.